Tiskovna konferencija i Javno predstavljanje projekta

+

Tiskovna konferencija i Javno predstavljanje projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Velika Gorica“

 


22. rujan 2021. godine


 

U gradskoj vijećnici Grada Velike Gorice dana 22.09.2021. godine održana je tiskovna konferencija već započetog velikog EU projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Velika Gorica“ u okviru kojeg je organizirano i javno predstavljanje projekta na informativnim štandovima koji su bili postavljeni na tri lokacije u Gradu Velikoj Gorici (Pučko otvoreno učilište, Trg. Stjepana Radića i Tržni centar).

Tom prilikom projekt su predstavili g. Krunoslav Višić direktor t.d. VG Vodoopskrba d.o.o., g. Krešimir Ačkar gradonačelnik Grada Velike Gorice te gđa. Fani Bojanić v.d. voditeljica Hrvatskih voda za projekte sufinancirane EU sredstvima.

Direktor t.d. VG Vodoopskrba g. Krunoslav Višić predstavio je ciljeve projekta kojim se ispunjavaju EU standardi u vodnokomunalnim djelatnostima. Neki od ciljeva su: osigurati propisanu razinu pročišćavanja dogradnjom UPOV-a na III. stupanj pročišćavanja, zaštititi vodozaštitna područja aglomeracije od utjecaja otpadnih voda, omogućiti funkcionalno i isplativo prikupljanje i pročišćavanje, dograditi/rekonstruirati sustav odvodnje otpadnih voda te omogućiti priključenje novih potrošača.

Direktor je spomenuo i vrijednost radova na Aglomeraciji Velika Gorice. Ukupna prihvatljiva financijska sredstva projekta su 398.890.121,00 kn, od čega bespovratna sredstva EU iznose 268.788.163,00 kn (67,38%), t.d. VG Vodoopskrba d.o.o. 34.698.192,46 kn (8,70 %), Hrvatskih voda 47.701.882,77 kn (11,96 %) te državnog proračuna 47.701.882,77 kn (11,96 %).

Uz prihvatljive izvore financiranja u projekt su uvršteni i neprihvatljivi troškovi sukladno Ugovoru o financiranju troškova koji se odnose na sanaciju prometnica, a koje je kao partner u projektu Grad Velika Gorica preuzeo na sebe u iznosu od 20.798.038,60 kn.

Koliko je projekt važan za Grad Veliku Goricu, naglasio je i gradonačelnik Grada Velike Gorice g. Krešimir Ačkar, koji je svjestan da projekt Aglomeracije na samom terenu stvara i određene probleme s obzirom je riječ o složenom, kompleksnom i zahtjevnom projektu koji iziskuje strpljenje svih.

Istaknuo je i kako je više od 150 km novih prometnica i nove komunalne infrastrukture u radu što nikada nije bio slučaj u Gradu Velikoj Gorici, te je još jednom pozvao sve koji još uvijek čekaju asfalt na strpljenje.

Gđa. Fani Bojanić voditeljica Hrvatskih voda za projekte sufinancirane EU sredstvima u svom je obraćanju istaknula kako je Aglomeracija Velika Gorica, jedan od 60 projekata koji se trenutno realiziraju u sklopu projekata iz vodno komunalnog sektora. Također, spomenula je da se Velikogoričkim projektom štite podzemne vode na ovom području koje su vodoopskrbni resurs.

Javno predstavljanje

Tiskovna konferencija projekta